Maatvoering van lichtstraat: de meest gestelde vragen

Door een lichtstraat van Pext verandert u elke donkere ruimte in een zee van licht. De Pext lichtstraten zijn uitermate geschikt voor uw platte dak.
Maar hoe berekent u welke maatvoering voor u het meest geschikt is?
Onderstaand beantwoorden wij de meest voorkomende vragen.

 

Lessenaar geisoleerd
Lessenaar lichtstraat geisoleerd

 

Zadeldak lichtstraat
Zadeldak lichtstraat geisoleerd
 

Welke maatvoering heeft Pext?

Een Pext lichtstraat kan in elke gewenste maatvoering besteld worden. In onze brochure zijn de standaard maten weergegeven. Deze kunnen wij binnen enkele weken leveren. De actuele levertijd kunt u opvragen bij uw Pext dealer. Wijkt de gatmaat iets af van deze maatvoering? Dan kiest u voor een maatwerk lichtstraat. De lichtstraat kan in elke gewenste maatvoering geleverd worden. Er zijn echter wel maximale maten. Deze vindt u later in dit artikel.
  
 
 
 

Wat is de minimale maatvoering van een lichtstraat?

Ook hiervoor geldt dat de dit per model verschilt. Een douglas daklicht kunnen wij al leveren in het formaat 500 x 500 mm. Wanneer u gaat voor een zadeldak, is deze minimale maat iets groter, namelijk 500 x 1000 mm. Bij lichtstraten van een kleiner formaat komt de opstand te dicht bij elkaar te staan, waardoor het effect van een lichtstraat minimaal is. Hierdoor raden wij dit formaat af.
 
Ook de geisoleerde lichtstraten hebben een minimale maatvoering. Voor de daklichten/lessenaardak bedraagt dit 880 x 750 mm (B x D).
De minimale maat van een zadeldak lichtstraat is 880 x 1542 mm. Deze lichtstraat wordt gemonteerd met een inkeping in de nokgording.
Wanneer deze lichtstraat kleiner is, komt de nokgording lager dan de opstand. Dit maakt de productie erg lastig.
 

Wat is de buitenwerkse maat van een lichtstraat?

Bij douglas lichtstraten werken wij met een balkdikte van 58 mm. Deze zit rondom het gat. Er komt dus aan alle kanten 58 mm bij. De opstand van de lichtstraat komt tegen het gat te staan, waardoor het een vlak geheel is. U kunt de buitenwerkse maat eenvoudig berekenen met een formule.
 
Buitenzijde houten constructie = gatmaat + 116 mm
Buitenzijde zijsluitprofiel = gatmaat + 128 mm
 
De maatvoering van een meranti lichtstraat rekent u eenvoudig uit met onderstaande formules:
 
Buitenzijde dakopstand = gatmaat + 80 mm
Buitenzijden Vibond = gatmaat + 112 mm
Buitenzijde zijsluitprofiel = gatmaat + 124 mm
 
Let op: zorg altijd dat u voldoende ruimte rondom de lichtstraat vrij houdt. Dit is om de lichtstraat goed af te werken. Plaats deze dus niet direct tegen een muur, maar laat hier voldoende ruimte tussen voor de montage. Wij adviseren om rondom 50 cm vrij te houden. Dit verschilt echter per situatie. U kunt dit het best met uw Pext dealer bespreken.
 

Wat is de hoogte van een lichtstraat?

De totale hoogte verschilt per type.
Een lichtstraat grenen is hoger dan de douglas lichtstraat. Dit komt door de hoek van de lichtstraat.
Een grenen geisoleerde lichtstraat heeft een hoek van 10 graden.
De douglas variant heeft een hoek van 5 graden.
Onderstaand vindt u per type lichtstraat (geïsoleerd/ongeïsoleerd) en per model (lessenaarsdak/zadeldak) een tabel met de dieptes en de hoogtes weergegeven.
 

Hoogte van de geïsoleerde lichtstraat

Onderstaand ziet u de hoogte van de lichtstraat per maatvoering. Hierin staan de hoogtes van onze standaard maten weergegeven. De geïsoleerde lichtstraat is iets hoger dan de ongeïsoleerde lichtstraat. Dit heeft te maken met de hoogte van de opstand en de hoek van 10 graden.
,aten lichtstraat geisoleerd
 
 

Hoogte van ongeïsoleerde lichtstraat

Deze lichtstraat is iets lager dan de geïsoleerde lichtstraat. Dit komt doordat de ongeïsoleerde lichtstraat een hoek heeft van 5 graden.
Onderstaand vindt u de hoogte van de lichtstraat per model.
Maten ongeisoleerde lichtstraat
 

Wat is de maximale maatvoering van een lichtstraat?

Alle standaard maatvoeringen staan op de product pagina’s van de lichtstraten
Onderstaand vindt u per lichtstraat de maximale maatvoering.
 
Zadeldak geïsoleerd: 5700 x 3542 mm
Lessenaardak geïsoleerd: 5700 x 1750 mm
Zadeldak ongeïsoleerd: 4862 x 3058 mm
Lessenaardak ongeïsoleerd: 4862 x 1500 mm
 
Onze maximale maatvoeringen zijn berekend op de maximale lengte van de houten constructie.
Wilt u een maatvoering die groter is dan de maximale maat?
Overweeg dan om twee lichtstraten te plaatsen in plaats van een grote.
 

Daklichten

Naast de lessenaardak en het zadeldak hebben wij ook een lichtstraat met slechts een vak. Deze noemen wij het daklicht. Dit daklicht is alleen leverbaar in lessenaarsmodel. De maximale maatvoering van deze lichtstraten vindt u terug in onze brochure.
 

Berekenen van lichtstraat formaat

Het gewenste formaat lichtstraat is afhankelijk van het dakoppervlak en de sterkte van het dak. Pext adviseert om minimaal een afstand van 50 centimeter rondom de lichtstraat vrij te houden. Hierdoor kunt u gemakkelijk rondom de lichtstraat lopen. Dit maakt het schoonmaken van een lichtstraat makkelijker. Wilt u de lichtstraat dichter bij de zijkant? Ook dit is mogelijk. Houd echter wel genoeg ruimte vrij om de montage goed uit te kunnen voeren. Dit kunt u het best zelf of samen met uw monteur inschatten.