Wil je zelf een onderbouw constructie maken?

Tips voor de stevigheid en draagkracht*.  

Dit kan met elk hout, maar voor de onderbouw constructie wordt hout geadviseerd dat niet heel veel meer werkt of tordeert. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het glas breekt door spanning en voor de waterdichtheid.
Bijvoorbeeld Douglas hout. Dit hout valt onder duurzaamheidsklasse 3 en wordt geoptimaliseerd voor de hoogst mogelijke levensduur.
Zo worden alle balken duplo (tweelaags) verlijmd, gedroogd (tot 18%) en gefingerlast. Hierdoor wordt de kans op kromtrekken en scheuren beperkt.
Bijvoorbeeld is er gelamineerd lariks bestaat uit dunne met elkaar verlijmde houten planken.  Het lariks wordt verzaagd in dunne planken en vervolgens watervast verlijmd tot balken en palen. Doordat de planken watervast zijn verlijmd, trekt het niet krom. Voordelen gelamineerd lariks:
• sterk/enorme draagkracht
• stabiel: trekt niet krom en weinig scheurvorming
• relatief foutvrij
• minder kwasten (noesten)
• duurzaam
• kan grotere overspanning aan waardoor een diepte tot 5 meter gerealiseerd kan worden.
– Verder is het gegeven belangrijk dat het dakprofiel dat wij leveren 58mm breed en een onderconstructiebalk dus 58mm/60mm dient te zijn.
– Het voordeel is als u onze SET3 en SET 4 toepast, er ook het onderprofiel bij zit die als het hout nog werkt, dit ook enigszins op kan vangen voor het  glas.
  Daarom adviseren we bij dubbel glas deze sets en niet SET1 en SET2 die geschikt zijn voor enkelglas (gelaagd enkelglas)
– Tevens is de hellingsgraad van minimaal 7 tot 20 graden van belang voor het glas en de afwatering (sneeuwbelasting)
– Tevens wordt bij berekening glasdikte ook windbelasting meegenomen. Dus in de kustprovincies en open veld (niet bebouwde kom) wordt het glas soms opgewaardeerd naar dikkere glasmaten of gehard glas.
  Een klant wil soms ook uit zichzelf liever gehard glas voor de buitenzijde omdat deze 5x sterker is en het meer hagelbestendig is en bij eventueel rondvliegende takken o.i.d. meer zekerheid.
Onze leverancier Pext die via ons ook de houten onderconstructie kan leveren doet dat met de deze samenstelling. – 2 of 3 Staanders 140x140x2500mm (afhankelijk van de breedte of meer naar eigen wens) 2 schoren per staander, Gordingen van 58x140mm, 1 Dwarsbalk 140x140mm, 1 Muurbalk van 58x140mm. Montage instructie compleet dakpakket met glas.