Driedubbelglas HR +++ met argongas gevulde spouw
Triple glas dak is een extra dikke isolerende ruit met 3 glasplaten en 2x een spouw oftewel afstanderhouder tussen de ruiten.
Door de 2x afstandhouder tussen de 3 ruiten worden deze met elkaar verbonden niet met lucht maar met het hoogwaardige argongas, zodat een extra isolerende spouw ontstaat. Dit drie dubbelglas heeft een HR-coating aan de binnenzijde van de buitenste glasplaten.
Triple glas met gelaagd veiligheidsglas wordt toegepast in kozijnen en daken van huizen, in op op een uitbouw of overkappingen voor betere warmte-isolatie en geluidsisolatie. De g
HR+++ glas is eigenlijk geen dubbel glas, maar driedubbel glas. Waar dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met een laag stilstaande lucht van edelgas (argongas) ertussen, is daar bij driedubbel glas nog een extra glasplaat aan toegevoegd. Het resultaat is een nog beter isolerende ruit, met de warmte bijna perfect in huis kan worden gehouden. Bij de afbeeldingen ziet u een handige illustratie van het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur en de werking van verschillende glassoorten hier. Meest rechts ziet u HR+++ glas.
Driedubbel glas heeft dus zeker voordelen. Deze sinds beglazing – in met vergelijking dubbel glas – uit drie glasplaten bestaat, ligt de waarde van de geluidsisolatie nog een stuk hoger. Wie voor driedubbel glas kiest, zal dus haast geen last hebben van zware geluiden van buitenaf.
Dankzij drievoudig glas is er geen condens aan de binnenkant: de natuurlijke glasplaat vormt een bufferzone tussen beide zijdes. De koude temperatuur buiten heeft bijna geen invloed op de binnenste glasplaat, de koude temperatuur buiten de woning niet op het glas zal condenseren. Wel kan er aan de buitenzijde van het glas condensvorming optreden, maar dat is een ‘bijwerking’ van de uitstekende isolatiewaarde.
Technische gegevens
U-waarde (W/m2K)
Het warmteverlies, ofwel de totale transmissie van glas (U-waarde) wordt winnen in W/m2K.
Deze eenheid drukte de energetische kwaliteit van het glas uit.
U-waarde (W/m2K)
- Enkel glas 5,8
- Gewoon dubbelglas 2,0 tot 2,8
- HR-glas 1,6 tot 2,0
- HR+-glas 1,2 tot 1,6
- HR++-glas 1,0 tot 1,2
Driedubbel glas van Glasmaatje : Ug-waarde van *van 0,7W/m2K.
Bron: Vademecum energiebewust ontwerpen van nieuwbouwwoningen
Glas 4 – *33.1- *33.1 met spouw 12 = 38.74 mm dik. Dit tripleglas heeft een zeer goede Ug-waarde van *van 0,7W/m2K.
De dagmaat is de maat van de ruit precies tussen de kozijn balken of glaslatten. Wat je kan meten terwijl het glas nog gemonteerd zit.
De sponningmaat is de maat in het kozijn, strak gemeten binnenin de sleuf oftewel de sponning waar het glas inkomt.
1. Oud dubbelglas vervangen
Indien de oude ruit nu nog gemonteerd zit, dan meet u precies de ruit aan de binnenzijde van het kozijn de zogenaamde ‘dagmaat’.
U telt hier 24mm bij op om de juiste glasmaat te krijgen. *
Voorbeeld
U meet 1402 mm x 841 mm dagmaat.
Te bestellen glasmaat is dan 1426mm x 865 mm
2. Dubbel glas in een nieuw kozijn of u heeft het glas al verwijderd
U meet de sponningmaat ( sponning is de sleuf waar het glas in geplaatst wordt) en u trekt daar 10mm vanaf om de glasmaat te krijgen. *
Voorbeeld
U meet 1402 mm x 841 mm sponningmaat.
Glasmaat word dan 1402 mm – 10 mm = 1392 mm
Glasmaat voor het bestellen word dan 1392 mm x 831 mm
*De 10 mm rondom geeft per zijde de benodigde 5 mm extra ventilatieruimte die in de spouwruimte valt.
Er blijft ca. 5 mm over voor de benodigde luchtruimte om de ruit heen in de sponning. De ruit wordt altijd nog met blokjes gesteund/uitgevuld om netjes op zijn plek te staan. Dus evt. glasmaatafwijkingen kunnen opgevangen worden door de sponning sleuf bij te frezen/schaven en/of door de glasblokjes aan te passen.