Gehard glas en Gehard-Gelaagd glas

Gehard glas, ook wel net als gelaagd glas, veiligheidsglas genoemd. Gehard glas is een extra sterk toepasbaar glas. Dit type glas kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van standaard regulier glas. Het is onder andere 5x sterker en hittebestendig tot 400 graden. Bestel jouw gehard glas op maat in vele kleuren, uitvoeringen en glas bewerking opties bij Glasmaatje!
LEES ONDERAAN VERDER

incl. 21% btw €

52.09

excl. 21% btw €

43.05

art.nr.: p.gehgls1-2

incl. 21% btw €

52.09

excl. 21% btw €

43.05

art.nr.: p.gehgls1

incl. 21% btw €

81.31

excl. 21% btw €

67.20

art.nr.: T.gehglsbr-gr

incl. 21% btw €

118.58

excl. 21% btw €

98.00

art.nr.: d.geh-sat

incl. 21% btw €

145.68

excl. 21% btw €

120.40

art.nr.: T.gehglsfig


Wat is gehard glas?

Gehard glas is een speciaal behandeld soort glas. Het wordt ook wel bouwglas, sekurit of tempered glas genoemd. Het is vijf keer sterker danstandaard glas en daarentegen ook bestand tegen schokken en grote temperatuurverschillen. Een ander bekend kenmerk is dat gehard glas in duizenden stukjes springt bij een breuk. Dit maakt het minder gevaarlijk omdat er geen grote scherpe scherven worden gevormd.  Gehard glas is altijd maatwerk. Dit komt omdat dat gehard glas niet meer kan worden gesneden of kan worden bewerkt. Gehard glas wordt gemaakt van regulier glas. Eerst wordt de maat gesneden en eventueel bewerkt met gaten en randafwerking.  Het te harden glas wordt in een speciale oven tot 600°C verhit. Hierdoor wordt het glas week en zet het uit. Vervolgens wordt het gecontroleerd afgekoeld. Hierdoor ontstaan er spanningen in het glas. Deze spanningen zorgen ervoor dat het glas sterker wordt en bij een breuk in duizenden stukjes breekt. 

Wat is het verschil tussen gehard en gelaagd glas?

Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een transparante kunststof folie (PVB). De folie zorgt ervoor dat het glas bij een breuk bij elkaar wordt gehouden. Dit is het grote verschil ten opzichte van gehard glas. Daarnaast heeft gelaagd glas een geluidsdempend en inbraakwerende werking. Bij plekken waar de kans groot is waar men door glas kan vallen wordt gelaagd glas aangeraden. 

Gehard glas in verschillende kleuren 

Binnen ons assortiment vindt u verschillenden stijlen gehard veiligheidsglas. Dit is geheel afhankelijk van de stijl die u wenst. U heeft onder keuze uit; transparant, mat-satijn, brons, grijs en groen glas. Daarnaast hebben wij ook gehard figuurglas. Zo bestelt u ook Crepi en Chinchilla gehard glas op maat. 

Keuze uit verschillende diktes 

Gehard glas kunt u in verschillende diktes bestellen. De volgende diktes zijn mogelijk bij enkel gehard glas. 
 • 4 mm
 • 6 mm
 • 8 mm
 • 10 mm 
 • 12 mm
 • 14 mm 
 • 15 mm
 • 19 mm
Binnen ons assortiment vindt u ook gehard gelaagd glas. Dit een extra sterk veiligheidsglas. Dit type glas is 5 keer sterker dan enkel gelaagd glas.

De voordelen van gehard glas

Gehard glas valt in de categorie van veiligheidsglas. Hierdoor heeft het glas enkele belangrijke voordelen ten opzichte van normaal glas. Wij hebben ze hieronder voor u opgesomd:
 • Gehard glas is vijf keer sterker dan regulier glas
 • Gehard glas breekt niet snel. Breekt het toch, dan is het minder gevaarlijk. Het glas valt uiteen in duizenden kleine stukje. Regulier glas kan bij een breuk scherpe scherven vormen die (lichamelijk) schade kunnen veroorzaken. 
 • Omdat gehard glas in het productieproces wordt verhit tot 600°C en weer wordt teruggekoeld kan het beter tegen temperatuurverschillen.
 • Het glas kan goed tegen schokken. 
 • Dit type glas kan in iedere ruimte worden gebruikt. 
 • Tot slot is gehard glas geluiddempend en inbraakwerend. 

Gehard glas op maat

Gehard glas bestelt u altijd op maat. Dit komt omdat gehard glas niet gesneden of bewerkt kan worden. Glas op maat bestelt u eenvoudig door ons bestelproces te volgen. Kies het gewenste glasdikte en geef de maten, randafwerking en bewerkingen door. U bestelt het glas eenvoudig via onze webshop. De verwachte levertijd is 3 á 4 weken.

Afwerking van de randen

De randen van glas kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Gehard glas wordt standaard met onafgewerkte randen geleverd.  Er zijn verschillende afwerkingsopties. U kunt de randen als volgt laten afwerken:
 • Geen randbewerking
 • Afgescherpte randen
 • Poly geslepen randen
 • Facet geslepen
 • Facet en poly geslepen randen
Of je de randen laat afwerken is volledig aan jou. Wij raden het aan om zichtbare randen, hierbij kunt je denken aan tafelbladen, douchecabines of glazen balustrades zonder handrail, af te werken. Wij adviseren om deze randen poly te slijpen. Zo kunt u er niet meer aan snijden en ziet het er prachtig uit. Zie je de randen niet door het glasbeslag, dan is een afwerking niet nodig. Hoogstens is afgescherpt dan veiliger voor de montage. Overigens raden we daarvoor aan altijd glas handschoenen te gebruiken waardoor een goede grip en minder kans op verwonding.

Gehard glas bestellen 

Bij Glasmaatje bestelt u eenvoudig en snel gehard glas op maat. Op onze website vindt u de maatwerkmogelijkheden per product. U kunt uw gehard glas ophalen op één van onze afhaallocaties of laten bezorgen door de ervaren logistiek van de fabrikant of door ons eigen logistiek op het aangegeven afleveradres. U hoeft zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van ons glas. Wij leveren uitsluitend glas van A-kwaliteit met indien beschikbaar ook een KOMO certificering. 

Waarom kiezen voor Glasmaatje?

Wij zijn al meer dan 10 jaar de specialist in alle soorten glas en toepassingen van glas. U geniet bij ons van ruime mogelijkheden in het bestellen van topkwaliteit glas en alle benodigdheden. In ons aanbod vindt u betaalbaar glaswerk dat professioneel wordt geleverd, zodat u zorgeloos uw glaswerk kunt bestellen. Wij bezorgen in Nederland, België en Duitsland, maar beschikken ook over meerdere afhaallocaties. Wanneer u gehard glas bij Glasmaatje bestelt bent u verzekerd van:
 • Glas van A-kwaliteit met KOMO certificering (indien beschikbaar).
 • Levering door ervaren logistiek
 • 10 jaar fabrieksgarantie op lek- en blindslag (dubbelglas)
Ook voor alle andere soorten glas bent u bij ons het juiste adres. Zo vindt u binnen ons assortiment ook spatscherm glas keuken, beloopbaar glas, gehard glas en isolatieglas(hr)

VEEL GESTELDE VRAGEN

Nee, gehard glas kan niet worden bewerkt. Gehard glas is altijd maatwerk. Dit komt omdat gehard glas niet kan worden gesneden of worden bewerkt nadat het in de hardingsoven is geweest. Gehard glas wordt gemaakt van standaard float/vlakglas. Eerst wordt de maat gesneden en eventueel bewerkt met gaten en randafwerking en daarna gaat het in de hardingsoven om de extra sterke eigenschappen en hittebestendige eigenschappen tot 400 graden Celsius te bereiken.
Gehard glas is sterker dan regulier glas, maar niet volledig krasbestendig. Krassen kunnen ontstaan bij het stoten aan harde voorwerpen of schurende materialen als zandkorrels.
Ja, gehard glas is duurder dan regulier glas omdat er een extra proces nodig is. Echter, de extra kosten worden gerechtvaardigd door de duurzaam- en veiligheid.
Ja, gehard glas kan breken. Echter, waarbij regulier glasscherven vormt, zal gehard glas in duizenden kleine nietscherpe glasbrokjes springen. Daarnaast breekt gehard glas minder makkelijk omdat het 5x sterker is door het hardingsproces.
Nee, gehard glas kan niet worden gerepareerd als het is gebroken of beschadigd. Het gehele glazen paneel zal moeten worden vervangen.
Ja, gehard glas is veiliger dan regulier glas. Gehard veiligheidsglas breekt minder snel en in kleine onscherpe brokjes. Daarnaast is gehard glas beter bestand tegen grote temperatuurwisselingen en stoten of buigen