Enkelglas – waar let je op?

Er zijn zoveel soorten enkelglas. Dat wist je misschien niet eens. Maar om een keuze te maken bedenk je voor welke toepassing je het glas wilt. 

    

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof (p.v.b. folie van 1,2 of meerdere lagen op elkaar). Bijvoorbeeld 33.1 (6.37mm) of 44.2(8.74mm) glas.  Een voorruit van een auto is gemaakt van gehard/gelaagd glas. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar.
Toepassingen Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het pvb folie een geluiddempende en diefstal werende werking. Tevens is er een acoustische folie die extra geluidwerend is. 

 

Gehard glas

Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. Bij breuk valt het uit elkaar in veel kleine stukjes (zoals bijvoorbeeld de zij- en achterruit in een auto en een bushokje), die geen diepe wonden kunnen veroorzaken.
Toepassingen Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar veel veiligheid belangrijk is zoals in de badkamer of voor glazen binnendeuren. Ook is gehard glas hittebestendig tot ca 400 graden. Het is geen glas voor kachelruitjes, maar is heel geschikt om in de keuken achter de kookplaat of fornuis te plaatsen. Het glas is daar ook heel hygiënisch schoon te houden vergeleken met tegels met voegen. Het is in transparant, mat transparant, getint grijs, getint brons en vele RAL kleuren lak op de achterzijde verkrijgbaar.
Ook is gehard glas warmte- en hittebestendig tot ca. 400 graden voor achter de kookplaat/fornuis of op tafel waar een kop koffie het glas plaatselijk opwarmt en breuk kan veroorzaken.

 

Gehard – gelaagd glas

Zo kan gelaagd glas en gehard glas ook gecombineerd worden. Dan zijn de 2 geharde glasplaten met de p.v.b. folie met elkaar gelaagd, zogenaamd gehard/gelaagd glas. Deze glasplaat kan op zichzelf staan voor een balustrade waar ook gaten in geboord kunnen worden voor punthouders bijvoorbeeld.

Toepassingen
Dit type glas wordt ook toegepast bij beloopbaar glas. Dat is samengesteld met 3 glasplaten gehard glas met 2×2 folielagen tussen de glasplaten.  

Maar het kan ook toegepast worden bij dubbelglas bijvoorbeeld met 1 zijde gehard/gelaagd glas en de andere zijde met hetzelfde of alleen gelaagd of alleen gehard of een andere keuze glassoort afhankelijk van de situatie.  Dit wordt soms gekozen bij isolatieglas dat toegepast wordt in een daklicht of lichtstraat of serre met een hellingsgraad waar het glas kwetsbaarder is voor invloeden van buitenaf onder andere hagel, veel sneeuw of veel wind (in de polder of aan de kust).

Bij glas onder een hellingsgraad boven het hoofd dient de (binnenste) ruit altijd minimaal gelaagd glas 44.2 te zijn. Dat is 4mm glas met 2 lagen folie en nog een 4mm glasplaat aan elkaar geseald. De totale dikte is dan 8.74mm. 

Situatie waar glas snel kan breken en/of waar veiligheid voorop staat.
Zoals douchedeur of douchewand, bij binnendeuren en buitenpuien. Bij isolatie glas wordt gehard glas ook toegepast om breuk door slagschaduw te voorkomen (ongelijke opwarming in 1 ruit vanwege tegelijkertijd de zon en schaduw).