Dubbelglas plaatsen – Uitgebreide beschrijving plaatsen van dubbele beglazing
- dubbelglas plaatsen
- enkel glas vervangen door dubbel
- plaatsen in bestaande ramen
- vervangen door dubbelglas
- het plaatsen van isolatieglas
Steunblokjes plaatsen
Dubbelglas plaatsen moet voldoen aan bepaalde normeringen, zoals de nen3576 en de NPR3577. Dan is de fabrieksgarantie 10 jaar geldig. Dit zijn normen ( eisen) waarin precies omschreven staat hoe dubbele beglazing geplaatst moet worden. Belangrijkste is dat de isolerende beglazing NERGENS in contact mag staan met het hout van het kozijn en sponning. Daarom moet het glas geplaatst worden met behulp van steunblokjes, stelblokjes en pe-band.
Vooral bij het glas in de onderdorpel moet veel aandacht besteed worden.
Wanneer op deze plaats op een of andere manier vocht bij het isolerend glas komt kan dit de randverbinding ( kit ) aantasten waardoor op den duur lekkage aan het isolerend glas ontstaat.
Voor je gaat beginnen met het beglazen van houten kozijnen is het belangrijk dat je het houtwerk voorzien van een goede grondlaag, over het algemeen wordt dit bereikt door twee keer te overschilderen. Dit is belangrijk zodat eventueel vocht minder makkelijk in het hout kan trekken.
Omdat de sponning van de onderdorpel vrijwel altijd schuin afloopt (afwaterend) worden 2 wigvormige (keggen) steunblokjes geplaatst. De blokjes worden ± 1/4 van de sponninglente uit de hoek geplaatst. Plaats NOOIT meer dan 2 blokjes, bij meerdere blokjes kan de ruit gaan “wankelen”
De wigvormige steunblokjes zijn van hard polypropyleen kunststof en hebben een dikte van 8 naar 4mm. en een lengte van 100 mm. De breedte hangt af van de dikte van de isolerende beglazing. De breedte van HR++ glas is 4 – 15 – 5 mm. totaal 24 mm. je gebruikt hier steunblokjes van 24 mm. breed. Wanneer het glas niet op de wigvormige blokjes geplaatst wordt gaat de buitenste glasplaat door zijn eigen gewicht “zakken”. Waardoor je kans loopt dat de ruit lek raakt en deze vervangen dient te worden.
Stelblokjes komen naast het glas in de sponning, ze worden om 2 redenen aangebracht:
1. Om te voorkomen dat het glas in aanraking komt met de sponning, ze fungeren dus als afstandhouders.
2. Om te zorgen dat het isolerende glas niet gaat verschuiven door zijn eigen gewicht.
dit is vooral belangrijk bij bijvoorbeeld tuimelramen.
Plaatsen van PE band
Rondom in de sponning en op al de de glaslatten wordt celband ( PE band )geplakt.
Pe-band of celband is een zacht rubberachtig materiaal met een kleefstrip, het is verkrijgbaat in rollen of op haspels in wit en zwart. Het celband dat je officieel dient te gebruiken heeft een maat van 9x4mm. Het celband moet zo aangebracht worden dat er een kitvoeg ontstaat van 6 mm. hoog.
Vaak plaatst men het celband onderin de sponning en onderaan de glaslat, dit is fout omdat de kitvoeg dan te diep wordt.
Door het pe-band rondom in de sponning te plaatsen wordt de druk van het isolerend glas gelijkmatig over het gehele raam verdeeld, deze druk wordt opgebouwd door bijvoorbeel windbelasting. Tegelijkertijd voorkomt men dat nergens het glas met het hout van kozijn of glaslatten in aanraking komt.
Plaatsen van de ruit (dubbelglas plaatsen)
Het isolerend glas wordt in de sponning geplaatst en de glaslatten worden aangebracht. Let op dat je blokjes geheel onder de ruit zitten. En plaats de ruit met de sticker naar buiten, dit is van belang omdat de buiten en binnen glasblad verschillend zijn van maat in verband met spiegeling moet de dikste glasplaat aan de buitenzijde zitten.
Ventilerend beglazen met de neuslat
Onderaan de sponning wordt een neuslat toegepast op het glas. Deze neuslat wordt op kunststof stelblokjes geplaatst en valt voor een gedeelte over de onderdorpel. Op deze manier kan er lucht onder de glaslat doorblazen waardoor eventueel condensvocht kan verdwijnen, je dient hiervoor altijd blokjes te gebruiken met een dikte van 5 mm. Ook moet neus van de neuslat ± 5 mm. buiten de onderdorpel uitsteken voor een goede ventilatie.
De neuslat wordt 8 mm. korter afgezaagd als de sponningbreedte. Aan iedere kant ontstaat een ruimte van 4 mm. Deze ruimte wordt later opgevuld met een elastische beglazingskit (het beste product hiervoor is Combifit Uniglas). Dit wordt gedaan om het werken van het hout ( krimpen en uitzetten ) op te vangen. Doe je dit niet dan zou door het ontstaan van krimpnaden vocht kunnen indringen, waardoor de randverbinding van het glas wordt aangetast of je houtrot in je kozijn zou kunnen krijgen. De neuslat en de andere glaslatten moeten van hardhout zijn, bij voorkeur MERANTI. De glaslatten moeten 2X gegrond zijn en de kopse kanten van de glaslatten dienen goed gladgeschuurd en mee gegrond te worden.
Glaslatten
Men kan de 2 glaslatten aan de zijkant gecontramald laten aansluiten op de neuslat. Nadeel hiervan is dat bij uitzetten en krimpen van de zijlatten vocht kan gaan indringen. Een andere manier is de 2 zijlatten te SNUITEN, de latten worden dan afgezaagd onder een hoek van 45°. De schuine kant goed glad schuren en mee gronden, De ruimte tussen de verticale glaslat en de neuslat mag minimaal 2 mm. zijn. Op deze manier wordt het krimpen en uitzetten van de zijlatten opgevangen. De meningen over deze constructie zijn verdeeld, het is natuurlijk niet zo’n fraai gezicht die schuin afgezaagde latten. Een ander nadeel zou zijn dat in de hoek tegen het glas vuil gaat ophopen. Om schade aan het isolerende glas te voorkomen geven veel mensen aan deze constructie echter de voorkeur.
Glaslatten dienen altijd vastgezet te worden met RVS bevestigings materiaal, dit is om eventuele roestdoorslag te voorkomen wanneer het kozijn en de glaslatten zijn afgelakt.
Afkitten
Als laatste worden de volgende voegen afgekit.
- De kitvoegen boven het pe-band aan binnen en buitenzijde
- De naden naast beide zijden van de neuslat
- De onderkant van de verticale glaslatten
Voor het afkitten wordt altijd een elastische beglazingskit gebruikt, dit is van belang omdat een geplaatste ruit veel beweging moet kunnen opvangen. Gebruik een kit die zowel met alkydharsverven als acrylaatverven over te schilderen is.
Hiervoor komt een MS-Polymeer het meest in aanmerking, met Combifit Uniglas worden zeer goede resultaten bereikt. Lees meer over het plaatsen en afwerken van kitten op onze pagina over dit onderwerp.